NACIONALINĖ TEISINIŲ ŽINIŲ OLIMPIADA

Informuojame apie Nacionalinę teisinių žinių olimpiadą.

Nacionalinė teisinių žinių olimpiada vykdoma kaip bendra Teisingumo ministerijos, Mykolo Romerio universiteto ir Lietuvos advokatūros iniciatyva.

Nacionalinės teisinių žinių olimpiados partneriai – Lietuvos teisininkų draugija, Švietimo ministerija, Lietuvos Aukščiausias teismas, Nacionalinė teismų administracija, Antstolių rūmai, privačios bendrovės.

Informacinis partneris – naujienų portalas 15min.lt.

Finalinis Nacionalinės teisiniš žinių olimpiados renginys vyks gegužės 18 d. nuo 13 val. Teisingumo ministerijoje.

„Moksleivi, teisę išmanysi – gyvenime nepaklysi! Moksleiviai kviečiami aktyviai dalyvauti teisinio švietimo iniciatyvoje – Nacionalinėje teisinių žinių olimpiadoje.“

Kovo 14 d. prasidėjusios iniciatyvos tikslas – ugdyti Lietuvos jaunimo teisinį sąmoningumą ir supratimą apie teisinę valstybę, teisinę kultūrą, valstybės teisės sistemą.

„Gyvename globaliame pasaulyje, aktyviai bendraujame socialiniuose tinkluose, mėgaujamės saviraiškos laisve, daug keliaujame, todėl teisinės žinios – ypač jaunam žmogui – yra daugiau nei būtinos,“ – sako olimpiadą globojanti teisingumo ministrė Milda Vainiutė.

„Teisinių žinių olimpiada – tai puiki proga pajusti teisės ir gyvenimo įvairovę bei galbūt atrasti teisę, kaip savo gyvenimo dalį,“ – sako Lietuvos teisininkų draugijos pirmininkas, prof. habil. dr. Vytautas Nekrošius.

„Lietuvos advokatūros vardu norėčiau pakviesti aktyviai dalyvauti teisinių žinių olimpiadoje. Galbūt Jus tai paskatins pasirinkti įdomų ir iššūkių kupiną teisininko kelią. Teisininko profesija šiandien yra ypatingai svarbi ne tik dėl savo universalumo ir galimybių – ji skatina mus visus būti pilietiškais ir įsitraukti į atsakingą savo valstybės kūrimą“, – sako Advokatų tarybos pirmininkas prof. dr. Ignas Vėgėlė.

„Olimpiadą kartu su visomis pagrindinėmis Lietuvos teisinėmis organizacijomis rengiame ne tik dėl didėjančio susidomėjimo teisės žiniomis mokyklose. Bendraudami su moksleiviais pastebime, kad teisinių žinių – ypatingai „teisės ir pareigos“ sąsajos dar trūksta, taip pat ir atsakymų į kasdienius klausimus nepilnamečių darbo, vartojimo, bendravimo elektroninėje erdvėje, padarytos žalos atlyginimo, eismo įvykių ir kitose nepilnamečiams ir suaugusiems aktualiose srityse,“ – teigia olimpiados iniciatorių atstovė Mykolo Romerio universiteto profesorė Lyra Jakulevičienė.

Iniciatyvos rengėjai siekia atkreipti jaunimo ir kiekvieno Lietuvos gyventojo dėmesį, kad teisinės žinios svarbios kiekvienam – bendraujant internetu, atostogaujant, darbo santykiuose, įsigyjant prekes, tvarkant nuosavybės klausimus, vaiko-šeimos-mokyklos santykiuose, apsaugant savo privatumą, vengiant diskriminacijos ir daugybėje kitų situacijų. Antrą kartą vyksiančios iniciatyvos organizatoriai tikisi sulaukti dar didesnio mokyklų ir moksleivių aktyvumo.

Nacionalinė teisinių žinių olimpiada vyks dviem turais.

Pirmasis etapas vyks visos Lietuvos mokyklose bei gimnazijose balandžio 7 d. Jo metu mokiniai laikys teisinių žinių testą. Apie 300 geriausiai testą išlaikiusių moksleivių pateks į finalinį etapą, kuriame turės galimybę pabendrauti su teisinių profesijų atstovais (advokatais, teisėjais, prokurorais) ir susipažins su teisiniais aspektais, aktualiais moksleiviams. Ne moksleiviai iniciatyvoje dalyvauti galės pildydami teisinių žinių testą naujienų portale 15min.lt.

Olimpiados nugalėtojų laukia vertinti iniciatyvos partnerių įsteigti prizai. Pagrindinis prizas – advokatų kontoros Eversheds Saladžius įsteigta teisės studijų stipendija.

Pirmojoje nacionalinėje moksleivių teisinių žinių olimpiadoje dalyvavo virš 800 moksleivių, daugiau kaip 70 mokyklų ir gimnazijų iš visos Lietuvos. Daugiausiai moksleivių į finalą pateko iš Alytaus, Kauno, Vilniaus, Panevėžio miestų ir rajonų mokyklų bei gimnazijų.

“Kokių teisės žinių trūksta moksleiviams?

Balandžio pradžioje startavo Teisingumo ministerijos, Mykolo Romerio universiteto (MRU) ir Lietuvos Advokatūros iniciatyva rengiama Nacionalinė teisinių žinių olimpiada moksleiviams.

Jau antroji Nacionalinė teisinių žinių olimpiada vyksta dviem turais. Pirmame ture moksleiviai iš visos Lietuvos savo mokyklose jau atliko specialų teisės žinių testą. Šiais metais dalyvauti konkurse užsiregistravo 800 moksleivių iš daugiau nei 60 Lietuvos mokyklų ir gimnazijų. Kaip ir praėjusiais metais aktyviausiais išliko Kauno ir Alytaus rajonų moksleiviai. „Ypač džiugu, kad šiemet olimpiadoje dalyvauja ir tie moksleiviai, kuriems pernai pritrūko labai nedaug iki prizinės vietos, – teigia olimpiados koordinatorė Inga Mickevičiūtė. – Moksleiviai nenuleido rankų ir šiemet vėl bando savo jėgas olimpiadoje“.

Į olimpiados finalą, kuris vyks balandžio 28 d. Mykolo Romerio universitete, pateko 260 moksleivių iš visos Lietuvos. Finale moksleiviai ne tik laikys testus, kuriuos ruošia visi olimpiados partneriai, bet ir susitiks su žymiais teisininkų bendruomenės nariais, jaunaisiais teisininkais, teisėjais, klausys paskaitos bei turės galimybę laimėti partnerių įsteigtus prizus.

Moksleiviams trūksta žinių apie darbo teisę

Testo rengėjus maloniai nustebino, kad moksleiviams lengviausiai įveikiami buvo konstitucinės bei tarptautinės teisės klausimai. „Dauguma moksleivių  teisingai atsakė, kurios iš išvardintų teisių nėra įtvirtintos Europos žmogaus teisių konvencijoje, ar šešiolikmečiui būtų taikoma baudžiamoji atsakomybė už narkotinių medžiagų platinimą mokykloje, taip pat ką reiškia Konstitucijoje įtvirtinta nuostata, kad teisėjas ir teismai vykdydami teisingumą yra nepriklausomi, – sakė MRU Teisės fakulteto dekanė Lyra Jakulevičienė. – Džiugu, kad nemažai moksleivių teisingai atsakė į tarptautinės teisės klausimus, tarkim, jei tarp Peru ir Čilės kilo ginčas dėl tarptautinių sutarčių teisės konvencijos nuostatų aiškinimo, kur galėtų kreiptis šios valstybės norėdamos išspręsti savo ginčą“.

Olimpiados organizatoriai atkreipia dėmesį, kad šiemet po pirmojo turo sunkiausiai moksleiviams sekėsi atsakyti į klausimus, susijusius su darbo teise, ypač jaunimo darbo sąlygomis. „Moksleiviai nelabai žino, kur  jiems reikėtų kreiptis jeigu darbdavys neteisėtai atleido iš darbo arba neišmokėjo darbo užmokesčio, – pastebi Mykolo Romerio universiteto lektorė, darbo ir socialinio aprūpinimo teisės ekspertė Rasa Grigonienė. – Taip pat sunkumų kėlė klausimai, kokių dokumentų reikėtų, jei moksleivis norėtų sudaryti darbo sutartį ir pradėti dirbti mokslo metų laikotarpiu ar kiek dienų mokymosi atostogų jam priklauso valstybiniams (baigiamiesiems) egzaminams pasirengti ir laikyti, prieš kiek laiko darbdavys turi įspėti nepilnametį darbuotoją apie jo atleidimą darbdavio iniciatyva nesant darbuotojo kaltės. O šie klausimai vyresnių klasių moksleiviams artėjant vasaros atostogoms ir didėjant galimybėms dirbti sezoninius darbus tikrai yra svarbūs“.

Ką apie nepilnamečių įdarbinimą turėtų žinoti ir moksleiviai, ir darbdaviai

Pašnekovė atkreipė dėmesį į darbdavių atsakomybę ir bazines teisines žinias, reikalingas darbinant nepilnamečius. Pasak R. Grigonienės, pradėti dirbti moksleiviai gali nuo 14 metų, o jaunuoliams iki 16 metų reikalingas vieno iš tėvų/globėjų sutikimas ir gydytojo leidimas, o jei būtų laiko padirbėti ir mokslo metų metu, reikėtų ir mokyklos raštiško sutikimo.

„Paaugliams nuo 16 metų tokie sutikimai nereikalingi, tačiau prieš įsidarbinant jaunuoliams yra privaloma pasitikrinti sveikatą (medicininėje pažymoje turi būti nurodytas tinkamumas dirbti konkrečius darbus), o būsimasis darbdavys savo ruožtu privalo pateikti numatomų darbo sąlygų aprašymą, nurodydamas galimą profesinę riziką  ir veiksnius, galinčius turėti įtakos jaunuolio sveikatai“, – sako R. Grigonienė.

Darbo teisės ekspertė taip pat pabrėžė, kad svarbiausias dokumentas įsidarbinant – darbo sutartis, kurioje turi būti numatytas ne tik darbo užmokestis, bet ir kitos darbo garantijos. „Teisės aktai jauniems asmenims nustato sutrumpintą darbo laiką ir ilgesnes kasmetines atostogas, papildomas pertraukas darbo metu, be to, jauniems asmenims neleidžiama dirbti naktį“, – sako R. Grigonienė. Kadangi jauni asmenys turi būti apsaugoti nuo bet kokios konkrečios rizikos, jų saugai, sveikatai ar vystymuisi, galinčios atsirasti dėl jaunų asmenų patirties stokos, nežinojimo, kokia yra arba kokia gali kilti rizika, yra patvirtintas nebaigtinis sąrašas darbų, kurie draudžiami dirbti, nes gali būti kenksmingi jaunuolio sveikatai.

Pasitikrinti savo teisės žinias gali kiekvienas

Kartu su olimpiados klausimais moksleiviams olimpiados partneriai ir teisės ekspertai parengė visuomenei skirtą teisės žinių testą. Dabar kiekvienas naujienų portale 15min.lt. gali pasitikrinti savo teisinį išprusimą.

Visuomenei teisės ekspertai testo klausimus ruošė pagal kasdienes ir praktines situacijas. Situaciniai klausimai pateikti iš administracinių santykių, civilinės, baudžiamosios teisės sričių, vartotojų apsaugos, darbo santykių sričių. Teisinių žinių testą visuomenei jau išsprendė beveik 4 000 portalo 15min.lt skaitytojų.”

Nacionalinės teisinių žinių olimpiados finalinis turas vyks š. m. balandžio 28 d. Mykolo Romerio universitete (Ateities g. 20, Vilnius).

Planuojama, kad renginyje dalyvaus apie 50 Lietuvos mokyklų ir gimnazijų, kurie buvo atrinkti po balandžio 7 d. Lietuvos mokyklose vykusio I olimpiados etapo.  Renginyje planuoja dalyvauti Olimpiados globėja – Lietuvos Respublikos teisingumo ministrė Milda Vainiutė, Lietuvos Respublikos Konstitucinio teismo pirmininkas Dainius Žalimas, Lietuvos advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėle, Lietuvos teisinių institucijų atstovai, bus surengtas video tiltas su Olegu Šurajevu.

20170428_100546   20170428_101357  20170428_103040

Olimpiada vykdoma kaip bendra Teisingumo ministerijos, Mykolo Romerio universiteto ir Lietuvos advokatūros iniciatyva. Olimpiados partneriai – pagrindinio prizo steigėjas – advokatų kontora „Eversheds Saladžiusׅ“, Švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos Aukščiausias teismas, Nacionalinė teismų administracija, Antstolių rūmai, Lietuvos teisininkų draugija, privati bendrovė „PricewaterhouseCoopers“ ir advokatų kontora „PWC Legal Bukauskas ir partneriai“.

Informacinis partneris – naujienų portalas 15min.lt.

Daugiau informacijos: www.teisekiekvienam.lt; teisekiekvienam@mruni.eu

Nacionalinės teisinių žinių olimpiados pristatymas:

http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/1013664789/labas_rytas_lietuva

Nacionalinės teisinių žinių olimpiados 2016 m. filmukas https://we.tl/uzZvqat6oV

ntzo baneris 520x100-1

http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/svietimas/teise-kiekvienam-233-778178

LTD sekretorė Olga Kilkinova